Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Генерални спонзор интернет презентације о Призрену је Уметничка радионица за израду скулптурних фонтана "Бистрица".fontane-bistricafontane-bistrica

Све информације о раду ове уметничке радионице можете видети на интернет презентацији www.fontana.in.rs .


 

Архитектура

Архитектура Призрена носи све ознаке времена и историје од постанка до данас.Функционалност и карактер архитектуре Призрена у потпуности се поклапа са свим карактеристикама традиционалне и националне архитектуре. Богатство архитектуре Призрена употпуњује податак да архитектуру чине грађевине вишенационалних и вишеетничких култура.У времену настајања појединих грађевина оне су спадале у сам врх архитектонских достигнућа, по монументу и лепоти. Градско насеље Призрен спада у ред најлепших и најзначајнијих градских насеља на Балкану са својим архитектонским решењима. Делови Призрена: Поткаљаја, Пантелија, Поток-мала, Терзи-мала, Мараш, Табана, Баждарана ... су најстарији делови Призрена и карактеришу се узаним и калдрмисаним улицама, двориштима затвореним и бело окреченим зидовима, богатим двориштима пуним разнобојног цвећа и калдрмисаних стаза. У Призрену путник никада није могао да остане жедан воде.На двадесетак места у граду постоје јавне чесме са хладном пијаћом водом.

Богородица Љевишка у ПризренуНајпознатије су чесме на Шадрвану и на Марашу. Типична призренска кућа је једноспратна, са великим истуреним стрехама, унутрашњост кућа је комфорна за становање и испред куће се обично налази велики трем и у дворишту летња кухиња (мутвак) и помоћне просторије (аралак). Кућа је покривена ћерамидом. Архитектура Призрена показује да су у овом граду живели најбољи мајстори свог заната. Ново доба је и Призрену направило велике проблеме. Стихијска, непланска градња уз рушење заштићених објеката су ненадокнадиве штете, како за становништво Призрена, тако и за културну баштину Србије и света. Нестали су многобројни вредни објекти из владавине Рима, турске империје и српских владара. Ове странице које су пред Вама покушаће да Вам дочарају само један мали део највреднијих призренских грађевина.