Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Генерални спонзор интернет презентације о Призрену је Уметничка радионица за израду скулптурних фонтана "Бистрица".fontane-bistricafontane-bistrica

Све информације о раду ове уметничке радионице можете видети на интернет презентацији www.fontana.in.rs .


 

Црква Свети Ђорђе

Стара црква Свети Ђорђе у ПризренуУ дворишту нове цркве св.Ђорђа налази се и једна мала, истоимена црква. Док је св.Спас тип властеоске цркве, ова црква је по свом облику и по изворима тип породичне цркве. Саградила су је браћа Руновић из Призрена током позног средњег века. Једноставне основе, без кубета и специјалне декорације фасада, била је главна црква у граду крајем XVIII века.
Као и већина цркви на Космету, временом је преправљана. Уочи 1999.године служила је као складиште црквеног материјала.

Бошњак Срето,

Призрен-град-музеј:

Издање Народног одбора општине Призрен, Савет за културу и просвету - 1958


Саборна црква Свети Ђорђе у ПризренуГрађење Саборне цркве св. Ђорђа започето је 1855/6.године. Црква је завршена већ 1887.године, док је звонара подигнута 1907.г. Дуги низ година се чекало на добијање дозволе за градњу цркве од стране турских власти. И када је добијена, црква је грађена уз честе сметње. У овај храм је након Првог светског рата (1922.г.) пренет иконостас Ћипровачке-Светониколајевске цркве апостола Петра и Павла из Сентандреје. Ово значајно дело српске барокне уметности рађено је око 1720.године. Значајна збирка српских рукописних и штампаних књига - међу којима и Пергаментно јеванђеље из XИИИ века - пронађена је у Саборној цркви 1985.г. Црква је имала звоно које је граду поклонио краљ Петар И Карађорђевић приликом ослобађања од Турака, 17.октобра 1912.године.

Милан Ивановић

Задужбине Косова

Београд 1987