Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Генерални спонзор интернет презентације о Призрену је Уметничка радионица за израду скулптурних фонтана "Бистрица".fontane-bistricafontane-bistrica

Све информације о раду ове уметничке радионице можете видети на интернет презентацији www.fontana.in.rs .


 

Сима Андрејевић Игуманов

Сима Андрејевић Игуманов ПризренацСима Андрејевић Игуманов (1804–1882) једна је од таквих личности за кога патријарх Павле каже да није заложио само сав свој иметак, већ целог себе у просветне и хуманитарне циљеве чиме је узрастао у великог добротвора целог српског народа.
Овај трговац, живећи аскетски и сав предан Богу, који је иметак стекао послујући у Цариграду, Одеси и Кијеву, Београду, даривао је цркве, манастире, сиротишта, школе, домове ученика, певачка друштва, али помагао и болесне и немоћне, стипендирао ученике.
У тузи за сином Манојлом који је умро 1865. године, Сима Игуманов је „усинио сву омладину свог краја”. Донео је одлуку да оснује Православну српску богословију у Призрену 1871. године. То је био велики догађај, не само за још неослобођене Србе у старој Србији, него и за цео српски род.
Вредним радом и штедњом Сима Игуманов је створио добра, која је, завештањем, оставио да вечно дају жељене плодове. Тако ће његова задужбина са именом његовим постати једна од најплодоноснијих установа те врсте у српском народу. Задатак Богословије, како је записано у Пројекту њеног устројства, био је „да спрема младиће српске народности, а православне вере у Отоманској империји за народне свештенике и учитеље”.
Јован Јањић, проучавајући несређену архивску грађу Фонда Симе Игуманова у Историјском архиву Београда, каже да је заслугом патријарха Павла задужбина 1991. године обновила рад што је подразумевало и враћање палате на Теразијама изграђене 1938. године.
После егзодуса српског народа са Косова и Метохије 1999. године Призренска богословија је привремено измештена у Ниш где је искључиво средствима Игуманове задужбине подигнуто ново монументално здање за школовање будућих свештеника.


Извор: Политика