Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Генерални спонзор интернет презентације о Призрену је Уметничка радионица за израду скулптурних фонтана "Бистрица".fontane-bistricafontane-bistrica

Све информације о раду ове уметничке радионице можете видети на интернет презентацији www.fontana.in.rs .


 

Сима Чемерикић

Сима Чемерикић се родио 1906. у Призрену, где је 1923. завршио нижу гимназију, а потом се са породицом преселио у Скопље. Државну уметничку школу у Београду, уписао је 1924. године. Након дипломирања 1929, једно краће време боравио је на усавршавању у Венецији. По доласку у Скопље започиње своју сликарску каријеру, и заједно са другим ликовним делатницима са ових простора, исписује странице македонске модерне уметности. Словио је за једног од пионира акварела у Македонији. 
Јануара 1931. године постављен је за наставника цртања у Великој медреси у Скопљу. У овој средини остао је до капитулације земље, и важио је за одличног ликовног педагога. Други део живота, од 1941, до смрти, 1973. провео је у Нишу. У граду на Нишави је од 1945. до 1951. радио као професор цртања у Првој мушкој гимназији, а од 1951. године предавао је цртање, анатомију, декоративно писмо и орнаментику у Школи за примењену уметност. У периоду од 1953. до 1959. године био је директор Школе за примењену уметност. У овом граду остао је упамћен као одличан ликовни педагог и најбољи акварелиста.
Разноврсно и богато стваралаштво Симе Чемерикића, стицајем необјашњивих околности, остало је ван домашаја шире и стручне јавности.